Buskerfest

Termín konání
Warning: Undefined property: stdClass::$dates in /www/doc/www.eprogram.cz/www/templates/eprogram/html/com_jux_eventon/event/default_event.php on line 5

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /www/doc/www.eprogram.cz/www/templates/eprogram/html/com_jux_eventon/event/default_event.php on line 5

Letošní festival opět nabídne mnoho malých překvapení: nemá totiž přesně daný program, každý hraje, kdy a kde se mu zachce. A tak můžete brouzdat ulicemi a objevovat, co je tu nachystáno právě pro vás. I přesto vám již teď můžeme prozradit jména některých účinkujících, aby bylo na co se těšit.

Letošní program bude bohatý na divadlo. Je nám velkou ctí představit vám Loutky bez hranic – nezávislé divadelní uskupení z Prahy, které tvoří pro všechny bez rozdílu věků, národností, velikostí bot či počtů vlasů. Milují loutky, umí to s nimi, zkoumají je, tvoří je, dávají jim život i příběh. Mají na svém kontě několik divadelních cen, mezi nimi i nominaci na cenu Thálie. Během víkendu zahrají v ulicích několik různých představení a možná se dočkáme i kouzelnického vystoupení!

Konkurovat jim bude holešovské Divadlo Hvizd, které se na Štramberském BUSKERFESTU v minulých letech zabydlelo tak, že už si to bez jeho principála Jirky Kuhla ani nedovedeme představit. Tentokrát chystá Námořnickou pohádku aneb Dobrodružství Lorda Tajtrmajtra.

Vzácnou zahraniční návštěvou nám bude rakouská klaunka Jennifer Rom s interaktivním představením jménem Ambassador of Love, ve kterém Madame Nil se svým králíčkem hledá naději pomocí knihy spadlé z nebes.

Účast přislíbilo i česko-mexické klaunské duo Choker Show, momentálně usazené v Českém Těšíně, vypadá to tedy na velký mezinárodní klaunský battle…

Hvězdou hudebního programu a veleváženým hostem bude bezesporu nejvýznamnější český flašinetář, pan Jan Bondra. Rozumí nejen flašinetům, staví také nejrůznější pohyblivé divy, které přiveze sebou také. Navíc sbírá a rekonstruuje betlémy, které sebou sice mít nebude, ale určitě se díky tomu bude v našem moravském Betlémě cítit jako ryba ve vodě. Možná se dočkáme i flašinetového duetu spolu s naší domácí flašinetovou hvězdou, panem Jurákem.

Až z Lužických hor přijede uhrančivá kontrabasistka, která si říká Jazzva. O svém pseudonymu říká: „Káva se v džezvě třikrát nechá přejít bodem varu - podobný proces bych viděla v tom svém hraní. Prostě kávová sinusoida“. Jazzvu doprovodí na kytaru další umělec jménem Měsíc. Na etymologii jeho pseudonymu se ho budete muset zeptat osobně, až ho na ulici potkáte.

Pro změnu ze Západních Čech pochází duo Adhmad – pár hudebníků, žijících v přírodě a v souladu s ní. Nástroje si nejčastěji vyrábí sami – uslyšíme tajuplné zvuky didgeridoo, handpanů, šamanských bubnů, djembe, darbuky, udu, tibetských mís, různých zvonkoher a brumlí.