Masopust v centru Ostravy hned dvakrát

Také Ostravané se mohou těšit na masopustní veselí. Na neděli 27. února 2022 se chystá akce Masopust na hradě a první březnový den pak masopust na Masarykově náměstí a v přilehlých ulicích. Na co se jeho návštěvníci mohou těšit?

Pořadatelé ze Slezskoostravského hradu slibují, že návštěvníci akce budou moci zažít masopustní náladu jako z dávných časů. Po celou neděli 27. února bude na horním nádvoří probíhat doprovodný program. Těšit se můžete na rej masopustních masek, žalmy za poražené prasátko, vyprávění řezníka Krkovičky, zahraje a zazpívá masopustní kapela, chybět nebudou kejklíři a žongléři či pimprlové divadélko. Na své si tak přijdou malí i velcí. Vrcholem programu bude průvod masek hradem i podhradím v čele s flašinetářem a souzení kozla.

Na si přijdou milovníci jídla. Pořadatelé na svých stránkách píší: „Masopustní hodování nabídne řadu dobrot k ochutnávání z pravé lokální moravskoslezské zabíjačky. Zabijeme a naporcujeme si pašíka, popíšeme, co vše se z něj dá vyrobit, proběhnou ukázky výroby jitrnic, jelit, tlačenky aj. V jarmarečných stáncích si dáte pivo, medovinu, bramboráky, koláče, sladké i masové dobroty, nebude chybět ani tradiční „Balounova polévka za kačku“. Masopustní neděle na hradě bude zkrátka vonět spoustou dobrého jídla a stane se příjemným zimním zážitkem.“

Akce na Slezskoostravském hradu začne v 10 hodin prvním masopustním průvodem. Na 11.30 hodin se chystá kupříkladu jedlická soutěž „O jitrnici, kterou svět neviděl!“. Další masopustní průvody budou ve 12 a 14 hodin. Končit se bude v 17 hodin. Celý program najdete zde.

Veselo bude i v úterý 1. března 2022 na ostravském Masarykově náměstí a v přilehlém okolí. Začátek programu je stanoven na 15. hodinu, ale již od dopoledne budou na náměstí otevřené stánky s rozličnými pochutinami a nápoji. Tento již tradiční ostravský masopustní jarmark bude trvat do 18 hodin. Maškarní průvod ulicemi poblíž Masarykova náměstí by měl být zahájen v 17 hodin. Program se ponese v duchu satir a bajek, akce je určena pro širokou veřejnost. Pořadatelé vzkazují, že do průvodu se může zapojit kdokoliv, jak s maskou, tak bez masky.

V masopustním programu se můžeme těšit třeba na tato seskupení: Sbor dobrovolných hasičů Pustkovec, Muzikanty z Polanky, DEOR – dechový orchestr z Hrabové, Divadlo Stará aréna, pěvecký sbor Generace Klimkovice, Dětský soubor Heleny Salichové, Dětský folklorní soubor Hlubinka, Lašský soubor písní a tanců Ondřejnica a další. Více na facebook.com/masopustostrava.

(hav)

Příbuzné články