Vzhůru do Banátu! V Beskydech odstartovala dobrodružná rally Gumbalkan

Taková přehlídka „vyšňořených“ starých aut, jaká se sjela v pátek a v sobotu do areálu beskydského lyžařského střediska Bílá, se jen tak nevidí.

Startovala tam totiž dobrodružná mezinárodní „skororally“ Gumbalkan, jejíž účastníci si své káry ohodnocené na bratru pětadvacet tisíc korun náležitě na cestu přes Česko, Polsko, Slovensko, Maďarsko do Rumunska „vytunili“.

Do Bílé se sjelo zhruba 350 osádek vozů, které tuningem, nezvyklými nástřiky laků a vybavením, odkazovaly na volný, zábavný, nezávodní a pro někoho i hodně recesistický podnik. „Já jsem král a ona je královna, jedeme v královském autě a jsme z Ostravy,“ pózovala ochotně dvojice, která jede Gumbalkan už popáté.

Auta označená polepy nezávodní „skororally“ řídili Flinstoneovi, Piráti z Karibiku, klauni, zdravotní sestřičky, Skotové v sukních, farář či žabáci v zelených fárech . Byla tu i novější verze kabrioletu odkazujícího na legendární Svěrákův film Jízda. Vyjel i automobil odkazující na Jurský park tažený na start dinosaurem, byly tu i upravené a speciálně vybavené sanitní či hasičské vozy, startovalo i auto s velkým plyšovým medvědem, jednorožcem či Růžovým panterem na střeše.

„Přejeme vám, ať nemáte žádné poruchy. Pokud je i tak budete mít, podívejte se kolem sebe, kolik vás tu je, můžete si pomoci navzájem, třeba kolegu odtáhnout do nejbližšího servisu,“ radili účastníkům rally hlavní organizátoři stylově stojící na kapotě auta.

Organizátory potěšilo, že účastníci přijeli na další ročník letního Gumbalkanu ve starých autech, která takovou cestu na Balkán vydrží. A také to, že přijeli doslova ze všech koutů Česka, ale i Evropy.

„Nejste tady jen Češi. Naší dobrodružné rally se účastní i Belgičané, Nizozemci, Francouzi, Slovinci, Maďaři, Lotyši, Estonci, Litevci, Poláci, Slováci. Je to skvělé,“ řekli hlavní organizátoři Richard a Stefan, kteří poté při výjezdu každé osádce popřáli šťastnou cestu. „Naskákejte do aut a šťastnou cestu! Jeďte však opatrně a alkohol za volant nepatří. V Rumunsku je naprostá nulová tolerance,“ varovali účastníky dobrodružné rally Gumbalkan.

A pak už auta stylem organizovaného chaosu vyjela na trať týdenní rally. Všem, kdo je přišli na Bílou vyprovodit, troubili o sto šest. Některé klaksony měly unikátní zvuk, třeba v podobě fanfár nebo cinkání tramvají.

Foto: Petr Broulík